Så beställer du rätt solceller

Så beställer du rätt solceller

Först och främst

Låt mig först säga att det finns lätta sätt, och svåra sätt när man bestämmer sig för vilka solceller man ska beställa. Vill man göra det lätt för sig börjar man med att gå in på Hemsol, som troligtvis snart kommer att vara en av de mest tongivande aktörerna på solcellsmarknaden. Du behöver inte beställa där direkt, men det är utan tvekan en sida som du måste ha besökt innan du fattar ditt beslut.

Första beslutet

Det allra första du måste fundera över är ifall du vill ha polykristallina solceller eller om du vill ha monokristallina. De monokristallina kan omvandla en störe del av solenergin till elektricitet, men de kostar lite mer än vad de polykristallina gör. Om man tänker låna pengar är det kanske bättre att rangordna snarare än att bestämma sig för ett av alternativen. Även om monokristallina solceller höjer värdet något mer på huset än de polykristallina, är tekniken så ny att bankerna kanske inte riktigt har full koll ännu.

Mäta taket

Nästa steg är att mäta taket. För de flesta taktyperna, som till exempel sadeltak ska det vara ett tak i söderläge, så att det nås av solstrålar under hela dagen utan att ligga i skugga (Sydväst eller sydöst går också bra). Öster har nämligen skugga på kvällen, Väster har skugga på förmiddagen och Norr har skugga mest hela tiden. Har du pulpettak brukar det sällan vara några problem som beror på vilket håll taket lutar åt. Du behöver bara ha en ställning som gör att solcellerna lutar mellan 20 – 60 grader. (ca 35 grader är optimalt.)

Det finns flera sätt att mäta på, med olika slags formler, men vanligtvis är det lättaste att mäta från nocken och ända ner till där taket slutar. Sedan är det bara att multiplicera med takets längd för att komma fram till ytmåttet. 

Växelriktare

Takmåtten styr vilken växelriktare du behöver. Ju fler solceller, desto mer energi måste växelriktaren kunna hantera. Detta kan du lätt och enkelt lösa genom att köpa ett färdigt solcellspaket. I annat fall har du en del räknande framför dig.

Finansiering

När du nu har fått klart för dig hur din investering kommer att se ut, är det dags att ordna med finansieringen. Om du kan betala solcellerna ur egen ficka är det såklart inga problem. I annat fall kommer banken att vilja se en kalkyl som bygger på kostnader för investering, installationskostnad (som brukar ligga på 25 – 30 % av priset för solcellerna), driftsekonomi och ibland vill de också se hur värdeökningen för huset kommer att bli innan lånet beviljas. (Det sista brukar de kunna ha statistik på själva, så det behöver du inte tänka på.)

Beställa och bygga

Nästa steg är att beställa paketet, och det behöver faktiskt inte vara svårare än när du köper precis vad som helst på nätet. Du beställer, betalar och några dagar senare är panelerna hemma hos dig. Genom att beställa via nätet ( till exempel från Hemsol) får du tillgång till utmärkta priser och all fackkunskap om solceller finns samlade på ett enda ställe.

Investeringsstöd

Det bästa av allt kommer sist. Inom sex månader från det att du påbörjade installationen, måste du skicka in din ansökan om investeringsstöd. Du kan få upp till 20% som en engångsutbetalning fom du inte har en ovanligt stor anläggning.

Comments are closed.