Att starta vandrarhem

Att starta vandrarhem

Det kanske är som så att du går i tankarna på att starta ditt egna vandrarhem och behöver hitta lite tips och råd inför din nya stora satsning. Många har en gång i tiden stått i dina skor och funderat över vad man behöver tänka på när man skall starta vandrarhem. I det här inlägget kommer vi att gå igenom massor av grejer som är bra att tänka på innan man startar sitt vandrarhem, lite tips och trix som kan vara bra att ha med sig på uppstarten av vandrarhemmet.

Vad ska man tänka på när man startar vandrarhem?

Många har haft drömmen om att starta ett eget vandrarhem och kanske har du idag en större villa där man kan göra om de flesta rum till gästrum. Det första steget man behöver fundera på vid uppstart av ett vandrarhem är fastigheten.

Är fastigheten lämpad för att ta emot gäster och erbjuda övernattning? Hur ska du finansiera vandrarhemmet? Viktiga saker som man behöver ta hänsyn till innan man startar igång sin verksamhet. Man behöver även ansöka om bygglov från kommunen eftersom det finns speciella regler kring ventilation och uthyrning som kommunen måste ta beslut om.

Intyg från Polisen

Du behöver också söka ett intyg från Polisen.se och det gäller ifall du skall ha minst fem gästrum eller minst nio övernattande gäster. Om du planerar att sälja frukost så behöver du även ha ett tillstånd för att få servera mat och dryck. Tillståndet för mat och dryck kan du ladda hem från Verksamt.se. Du behöver även se över ifall du har kommunalt vatten eller inte, om du inte har kommunalt vatten så behöver du göra en registrering av dricksvattenanläggning.

Besökare från andra länder

Om du kommer ha personer från andra länder (ej medborgare i Sverige) som skall bo på vandrarhemmet så behöver även dessa personer registreras och att man kontrollerar deras legitimation, om inte detta görs får de ej övernatta på ditt vandrarhem. Denna punkt blir extra viktig för dig som driver ett vandrarhem nära populära naturområden eller i större städer där många turister cirkulerar från natt till natt.

Brandskydd, miljö och handikappanpassning

När man driver ett vandrarhem så finns det speciella regler för miljö- och hälsoskydd. Här behöver man efterfölja samtliga regler som kommunen har satt upp. Vi tipsar dig om att kontakta din kommun  för att få rätt och tidsuppdaterad information gällande verksamhet för vandrarhem.

Om du skall servera mat så behöver du också göra en anmälan till din kommun utifrån miljö- och hälsoskäl.

När du är en fastighetsägare och skall starta vandrarhem så behöver du även skicka in en redogörelse kring hur du jobbar med brandskydd. All information skall löpande skickas till din hemkommun. Du behöver även kolla med din kommun ifall du behöver anpassa din lokal för funktionshindrade. Det är inte alltid man behöver anpassa, men det avgör din kommun om vilka krav som skall efterföljas för just din fastighet. Du kan hitta fler regler på Verksamt.se.

Elförbrukning och elförbrukningskostnader

Detta är ofta något man missar när man skall starta ett vandrarhem eller pensionat – elförbrukningen. Detta är ofta kostnader som kan sticka iväg eftersom man inte har någon koll på sina gäster och hur mycket el som förbrukas. Vi rekommenderar alltid att man sätter upp en tydlig plan och räknar noggrant på potentiell elförbrukning och potentiell elförbrukningskostnad.

Vår rekommendation ifall man har möjlighet är att köpa solceller ifall man skall starta vandrarhem. En medelstor solcellsanläggning tar upp cirka 30-40 kvadratmeter och under ett år producerar de omkring 5000 kWh, det beror givetvis på hur väl solcellen har placerats i förhållande till solen. Man brukar säga att boende i en villa använder cirka 10000 kWh hushållsel varje år. Vi tror verkligen på framtiden och att bygga ett 100 procent förnybart och långsiktigt energisystem, speciellt om man skall bedriva ett vandrarhem där många gäster förbrukar el dagligen – det blir även ett skonsamt sätt att producera el. Det finns bra tjänster för att jämföra offerter på solceller, så att du kan se över dina alternativ.

Checklista när du skall starta ett vandrarhem

1. Lämplighet för din fastighet när du skall starta vandrarhem

2. Bygglov och tillstånd från din kommun.

3. Intyg från Polisen.se

4. Brandskydd, miljö och övrig anpassning

5. Elförbrukning och möjlighet solceller.

Den här checklistan kan du använda dig av vid din uppstart av vandrarhemmet. Kom ihåg att följa alla steg innan du startar ditt vandrarhem. Kom ihåg att du hittar mycket bra information på Verksamt.se  ifall du blir osäker och behöver någon blankett för en viss registrering.

Tack för att du läst vårt inlägg om att starta vandrarhem. Vi hoppas din dröm om vandrarhem går i uppfyllelse.

Comments are closed.